luni, decembrie 27, 2021
Acasă "Stiri de afara" Derby-ul Rusia - Ucraina: Ce pretenții are țara lui Putin pentru a...

Derby-ul Rusia – Ucraina: Ce pretenții are țara lui Putin pentru a renunța la război

Tensiunea a crescut între Rusia și țările occidentale, care se tem că țara lui Putin intenționează să invadeze Ucraina, scrie BBC.

Rusia neagă acest lucru, dar spune că Ucraina nu trebuie să intre în NATO sub nicio formă pentru a nu se declanșa un război.

Moscova dorește să discute urgent cu SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns solicitărilor Moscovei prin intermediul reporterilor: „Nu vor fi discuții despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”.

NATO, care a fost înființată inițial pentru a apăra Europa împotriva posibilelor amenințări din partea fostei Uniuni Sovietice, are forțe în republicile baltice și Polonia.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia le-a oferit SUA și NATO două tratate. Nu a existat altă opțiune, a spus el, deoarece „în momentul de față, relațiile dintre Rusia și Occident sunt lipsite de încredere”.

Rusi are câteva pretenții radicale, care cer țărilor care au aderat la NATO după căderea Uniunii Sovietice să nu desfășoare trupe sau arme în zone în care acestea ar putea fi considerate o amenințare pentru Rusia. Bombardierele grele și navele de război nu ar fi permise în zonele din afara spațiului lor aerian național sau în apele din care ar putea lansa un atac.

Asta înseamnă că NATO ar trebui să abandoneze orice plan prin care Ucraina și Georgia ar urma să se alăture în cele din urmă alianței occidentale.

Diplomația este calea de mijloc..sau cel puțin a fost

Este practic imposibil să ne imaginăm că SUA și NATO semnează proiectele pe care le-au întocmit diplomații ruși, fără modificări considerabile.

Rusia cere un drept de veto asupra cine se alătură Alianței. NATO a spus de multe ori că Moscova nu poate hotârî cine va deveni membru.

În plus, rușii vor să dea timpul înapoi în mai 1997 când orice țară care s-a alăturat alianței NATO după acea dată, nu a avut voie să aibă trupe sau armament NATO.

Moscova știe foarte bine că cere lucruri pe care Occidentul nu le va oferi, dar poate că este o tactică de negociere.

Sau Rusia vrea să convingă populația sa că tensiunea tot mai mare dintre Rusia și Occident nu este din vina Moscovei. Rusia a invadat Georgia în timpul unui scurt război în 2008 și a confiscat Crimeea din Ucraina în 2014, înainte de a sprijini separatiștii din estul Ucrainei.

Conflictul din est a început în aprilie 2014 și s-a soldat cu peste 14.000 de morți, fiind încă raportate victime.

Cu toate acestea, acumularea de forțe rusești dincolo de granițele Ucrainei a stârnit temeri de o nouă invazie rusă.

Liderii UE au avertizat Rusia în timpul unui summit că orice agresiune va avea „consecințe masive și costuri severe” și au vorbit despre măsuri restrictive, cerând ca acest conflict să se rezolve pe cale diplomatică.

Ei au spus că diplomația ar trebui să se concentreze pe dialogul în patru dintre Paris, Berlin, Kiev și Moscova, cunoscut sub numele de formatul Normandiei. Rusia a preferat în mod evident să se concentreze pe discuțiile cu SUA.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia își mărește, nu își reduce, trupele de la granița cu Ucraina, pregătind „tancuri, artilerie, unități blindate, drone și sisteme de război electronic”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ar prefera ca sancțiunile să fie aplicate imediat, înainte ca Rusia să ia vreo acțiune militară.

Ucraina are granițe atât cu UE, cât și cu Rusia, cu care are legături sociale și culturale profunde.

NE GĂSEȘTI ȘI PE GOOGLE NEWS

Articole asemanatoare

COVID-19: Italia va administra doza booster la 4 luni

Începând cu 10 ianuarie, Italia va începe să administreze doza booster a vaccinului anti-COVID-19 la patru luni după încheierea schemei de vaccinare...

VIDEO: Adevărul crunt despre toți românii – „Suntem săraci. De ce să fim și răi?”

Robi, polițistul din Las Fierbinți a ținut un monolog care a devenit viral în numai câteva ore. Ce înseamnă...

Revelion în parcul IOR din sectorul 3 al Capitalei: Carla’s Dreams, Puya și Manuel Riva vor urca pe scenă

Revelion în parcul IOR din sectorul 3 al Capitalei: Carla’s Dreams, Puya și Manuel Riva vor urca pe scenă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai vizualizate articole

O femeie a furat 600.000 de dolari de la soțul ei și a încercat să-l convingă că are Alzheimer

O femeie a furat 600.000 de dolari de la soțul ei timp de 20 de ani. Aceasta a încercat să ascundă furtul, convingându-l pe...

Directorul Spitalului Orășenesc Balș, către cadrele medicale: „Vă îmbolnăviți de COVID-19 de proaste ce sunteți!”

Directorul Spitalului Orășenesc Balș, către cadrele medicale: "Vă îmbolnăviți de COVID-19 de proaste ce sunteți!". Așa se pare că se comportă un "director" în...

Bali și-a redeschis turismul, dar aproape nimeni nu o mai alege ca destinație

Destinațiile din întreaga lume s-au confruntat cu reduceri semnificative de turiști pe fondul pandemiei de coronavirus. Însă Bali, insula indoneziană mult iubită...

Cercetătorii japonezi creează un „vaccin” împotriva îmbătrânirii

Cum ar fi dacă ai putea trăi pentru totdeauna? Este o întrebare la care s-au gândit mult timp miliardarii din Silicon Valley,...

Comentarii recente