luni, ianuarie 17, 2022
Acasă "Stiri de afara" „Paradisul” bitcoin din Kazahstan s-ar putea prăbuși

„Paradisul” bitcoin din Kazahstan s-ar putea prăbuși

Kazahstanul ar putea să nu mai fie sanctuarul bitcoin care a fost cândva, potrivit unor mari mineri care caută să părăsească hub-ul cripto global din cauza revoltelor din țară, scrie Reuters.

Închiderile web în timpul unei revoltei din țară, al doilea cel mai mare centru din lume pentru minerit, au făcut ca puterea globală de calcul a bitcoin să scadă cu aproximativ 13%, deoarece centrele de date folosite pentru a produce criptomoneda au fost trimise în offline.

Alan Dorjiyev de la Asociația Națională a Industriei Blockchain și a Centrelor de Date din Kazahstan, a declarat că majoritatea producătorilor de criptomonede au revenit acum online.

Întreruperea internetului a agravat îngrijorările tot mai mari cu privire la stabilitatea și perspectivele afacerii, pe măsură ce supravegherea guvernamentală este din ce în ce mai mare, au spus minerii.

Vincent Liu, un miner de criptomonede care și-a mutat operațiunile în Kazahstan din China pentru a profita de puterea ieftină a țării, a spus că mediul în schimbare l-a determinat să se uite la mutarea operațiunilor în America de Nord sau Rusia.

„Cu doi sau trei ani mai devreme, am numit Kazahstanul un paradis al industriei miniere datorită mediului politic stabil și a energiei electrice stabile”, a spus Liu.

„Evaluăm situația… Presupun că vom păstra o parte din business în Kazahstan și o vom muta în alte țări”, a spus el.

Bitcoin și alte criptomonede sunt „exploatate” de computere puternice care concurează cu altele conectate la o rețea globală pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe. Procesul consumă energie electrică și este adesea alimentat de combustibili fosili.

Kazahstanul a devenit anul trecut cel mai important centru mondial pentru minerit de bitcoin, după Statele Unite, atrăgând un flux de mineri și rezervări de centre de date din partea fostului lider global China, după o represiune asupra industriei de către Beijing.

În august, Kazahstanul a reprezentat 18% din „serverele” global.

Jocuri de putere

Fermele cripto miniere din Kazahstan sunt alimentate în cea mai mare parte de centrale de cărbune vechi, care provoacă o durere de cap autorităților, deoarece încearcă să decarbonizeze economia. Minerii „înfometați” de energie au forțat fostul stat sovietic să importe electricitate și să raționalizeze proviziile interne.

Guvernul analizează vrea acum să impoziteze și să reglementeze industria în mare parte subterană și deținută de străini. Ea a spus că anul trecut intenționează să pună în aplicare minerii „la negru” neînregistrați, despre care estimează că ar putea consuma de două ori mai multă energie decât cei legali sau înregistrați oficial.

Din-mukhammed Matkenov, co-fondatorul criptomineerului BTC KZ, a declarat că, un aflux de mineri chinezi a agravat problemele pentru minerii autohtoni, prin consumarea energiei. Clienții ar putea căuta să se mute în Statele Unite și Rusia, a spus el.

„Credem că dezvoltarea și stabilitatea industriei miniere din Kazahstan sunt în pericol”, a spus Matkenov, a cărei firmă are trei centre de date în Ekibastuz, un oraș din nordul Kazahstanului, care administrează peste 30.000 de platforme miniere. Sursa de alimentare neregulată a complicat afacerile companiei, a adăugat el.

„Este foarte instabil și foarte greu de prezis profiturile pentru plata facturilor și a salariilor. În momentul de față suntem aproape de faliment și clienții încearcă să găsească alte țări în care se pot reloca cu o hotărâre guvernamentală mai stabilă.”

Cu toate acestea, impozitele relativ mici, costurile cu forța de muncă și echipamentele din Kazahstan oferă încă avantaje, au spus cei patru mineri. Energia costă minim 0,03-0,04 USD per kilowatt, a spus Matkenov, similar cu Statele Unite.

Articole asemanatoare

„Paradisul” bitcoin din Kazahstan s-ar putea prăbuși

Kazahstanul ar putea să nu mai fie sanctuarul bitcoin care a fost cândva, potrivit unor mari mineri care caută să părăsească hub-ul...

Rata natalității din China a atins un nivel negativ record în 2021

Rata natalității din China a scăzut la un nivel record în 2021, potrivit ultimelro statistici, chiar dacă începând cu anul trecut, cuplurilor...

Schimbări climatice: Va „supraviețui” Veneția ?

Trei octombrie 2020 a fost o zi importantă pentru venețieni. A fost prezisă o maree înaltă, care în mod normal ar fi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai vizualizate articole

O femeie a furat 600.000 de dolari de la soțul ei și a încercat să-l convingă că are Alzheimer

O femeie a furat 600.000 de dolari de la soțul ei timp de 20 de ani. Aceasta a încercat să ascundă furtul, convingându-l pe...

Top 7 cele mai luxoase hoteluri din lume – 6 se află în Europa

După doi ani de pandemie, cu toții merităm un pic de lux în viața noastră, scrie Euronews.com. În ciuda...

Directorul Spitalului Orășenesc Balș, către cadrele medicale: „Vă îmbolnăviți de COVID-19 de proaste ce sunteți!”

Directorul Spitalului Orășenesc Balș, către cadrele medicale: "Vă îmbolnăviți de COVID-19 de proaste ce sunteți!". Așa se pare că se comportă un "director" în...

Bali și-a redeschis turismul, dar aproape nimeni nu o mai alege ca destinație

Destinațiile din întreaga lume s-au confruntat cu reduceri semnificative de turiști pe fondul pandemiei de coronavirus. Însă Bali, insula indoneziană mult iubită...

Comentarii recente